Gezocht: efficiënte bijscholing

Artsenkrant, 16/06/17

  • 16/06/17 om 06:30
  • Bijgewerkt op 19/07/18 om 09:46

Anna Van Der Vleuten

Op een aangename, efficiënte manier uw vakkennis up-to-date houden, zonder al te veel tijd kwijt te zijn? Dokter Ilse Dapper wil met iDeeLAB meerdere vliegen in één klap slaan: “Een deelnemer zei me dat het voelde als een nieuwe vriendenkring.”

“Een bijscholing moet een aangename ervaring zijn, in plaats van de zoveelste verplichting”, vindt Ilse Dapper. © © Belga Image

Ik vond het als drukbezet arts altijd een uitdaging om up-to-date te blijven met de medische ontwikkelingen, zegt dr. Ilse Dapper, interniste, intensiviste en urgentiste in GZA Antwerpen. “Je gaat uiteraard naar internationale congressen, maar daar komen zaken aan bod die toch wat verder af staan van je dagelijkse praktijk. En zeker als je al een tijdje bezig bent, ervaar je de nood om bepaalde zaken weer op te frissen. Het is niet evident om daar tijd voor te vinden in het drukke bestaan van een ziekenhuisspecialist.”

Bijscholing moest toch efficiënter kunnen, dacht ze: “Zodat je meer tijd overhoudt voor de andere belangrijke dingen in het leven. En het zou helemaal goed zijn als zo’n bijscholing ook nog eens een aangename ervaring zou zijn, in plaats van de zoveelste verplichting.”

Focus op de essentie

Vorig jaar voegde Ilse Dapper de daad bij het woord en riep ze iDeeLAB in het leven: “We bieden intensieve bijscholingen aan, in de eerste plaats voor specialisten in perifere ziekenhuizen. Maar ook andere doelgroepen, zoals huisartsen, zijn zeker welkom.” De sessies zijn kleinschalig van opzet, met vijfentwintig tot dertig deelnemers. “Zo blijft de sfeer informeel, en kunnen we heel interactief te werk gaan.”

Elke sessie bestaat uit twee luiken. In het eerste luik geeft een expert een update over een medisch topic. De onderwerpen worden vaak aangereikt door de deelnemers zelf. Zo hadden we al ‘cardiologie voor niet-cardiologen’, ‘pneumologie voor niet-pneumologen’, ‘update antibiotica’… De sessies zijn intensief, focussen op de essentie en zijn heel praktisch opgezet. We hanteren het principe learn smarter, not harder. In enkele uren ben je weer helemaal bij.”

Naast een medisch luik omvat elke sessie ook een stuk vaardigheidstraining, ‘the human doc’ genaamd. “Als ziekenhuisarts word je meestal verondersteld een leiderschapsrol op te nemen, maar niet iedereen heeft het gevoel daarvoor over de juiste skills te beschikken. In dit tweede luik helpt een expert vaardigheden aan te scherpen als ‘feedback geven’, ‘beter communiceren’, ‘omgaan met verschillende persoonlijkheidstypes’, ’tijd beter managen’, ‘omgaan met onderliggende frustraties’… Zo leer je efficiënter te functioneren en dit zowel op als naast de werkvloer.”

In onze sessies hanteren we het principe learn smarter, not harder

Inspirerende omgeving

Er worden zes sessies per jaar georganiseerd, telkens op vrijdagochtend. Heel bewust werd voor een andere leslocatie gekozen dan een ziekenhuis of een of ander auditorium. “We brengen al genoeg tijd door binnen de ziekenhuismuren! In The School of Life in het centrum van Antwerpen vonden we een heel inspirerende omgeving. Omdat de sessies bedoeld zijn voor deelnemers met verschillende specialisaties, leren de deelnemers ook mensen kennen buiten hun gebruikelijke kringetje. Het is net of we een nieuwe vriendenkring hebben gekregen, lieten een paar deelnemers weten. Bijleren en netwerken in één klap.”

De vijfde sessie – over burn-out – vond recent plaats. De deelnemers zijn stuk voor stuk erg tevreden over de aanpak, merkt Ilse Dapper. Als de vraag blijft toenemen, denkt ze dan ook over uitbreiden: “Omdat ik veel interesse merk vanuit Oost-Vlaanderen, ben ik nu aan het uitkijken naar een locatie in het Gentse.”

Onderwerpen kiezen, sprekers zoeken, de accreditering in orde maken, zorgen dat iDeeLAB bekend raakt… Ilse Dapper doet het helemaal alleen. iDeeLAB moet artsen tijd helpen besparen maar voor haarzelf gaat dit allicht niet op? “Dat klopt wel een beetje. (lachtMaar mensen samenbrengen en nieuwe inzichten krijgen en geven geeft veel energie!”

MEER ARTIKELS

Twinkel

Door An Broeckmans. Uit ‘vrouw met feeling’, Feeling magazine, januari 2020. “Artsen staan constant onder druk en burn-outs en verslavingen bij medici zijn een stijgend

Lees verder »