‘The critical lovers’ van de arts

Out of the box denken. Daar ben ik altijd vrij goed in geweest.  Keer op keer interpreteerde ik de spelregels bij het gezelschapsspel Stratego op een andere manier dan dat mijn zus dit deed. ‘Hoezo, waarom mag ik niet de vlag van Stratego niet verplaatsen op het bord?’ Dit out of the box denken heeft me ook als intensivist/urgentist vaak geholpen. In acute situaties is geen enkele casus dezelfde. Zeker bij interventies buiten het ziekenhuis is een zekere creativiteit en probleemoplossend vermogen best handig. Want hoe krijg je bv. een comateuze patiënt van een smalle wenteltrap (geloof me, dit wil je niet weten)? 

Maar… out of the box denken heeft ook een nadeel, nl. het gemis aan focus. In combinatie met de vele vrijheid die ik nu als ondernemer ervaar, ben ik me ervan bewust dat dit voor mij een valkuil kan zijn. Net daarom (en ook een beetje voor de gezelligheid) heb ik een adviesraad rond mij verzameld. Deze raad van ‘critical lovers’ zijn mensen die me graag zien, mijn talent willen laten bloeien en kritisch zijn. Ze kijken dus kritisch naar mijn vele ideeën, projecten en zijsprongetjes. ‘Hoezo, een TV-programma past niet binnen mijn visie?’ Niet alleen checken ze of de projecten in de lijn van mijn missie en visie liggen, ook houden ze me een spiegel voor. En daar ben ik heel erg blij en dankbaar om. 

Ook in het niet-ondernemersleven helpt zo’n groepje ‘critical lovers’ om meer inzicht in jezelf te krijgen en jezelf niet te saboteren. Want misschien is jouw lichaamstaal in bepaalde situaties niet wat je denkt dat ze is. Misschien reageer je nors terwijl je denkt vriendelijk te zijn. Of kijk je boos wanneer je aan het denken bent. Of is jouw oogpotlood uitgelopen nadat je uren getoerd hebt… Deze externe self-awareness geeft je een vollediger zelfbeeld zodat jouw talent makkelijker kan ontplooien, zonder zelfsabotage of zijsprongetjes. 

Ondernemer, arts, arts-ondernemer, junior of senior… ik raad iedereen een ‘critical lover’ groepje aan. Is het niet voor de feedback, dan alvast voor de gezelligheid. Of om toch die vlag op het Stratego-bord proberen te verplaatsen.

MEER ARTIKELS